Povodom Svjetskog dana hrane učenici IV. osnovne škole Bjelovar i ove školske godine sudjelovali su u projektu „Food Educators“. Projekt “Food Educators” provodi se u Republici Hrvatskoj s ciljem jačanja svijesti o važnosti zdrave i održive prehrane te razvijanja odgovornog odnosa prema hrani kod mladih. Kroz aktivnosti FoodEducators-a poduzima se značajan korak prema podizanju svijesti o važnosti hrane među učenicima na zabavan i edukativan način. Kroz raznovrsne aktivnosti, sudionici istražuju kako hrana utječe na ljudsko zdravlje, okoliš i društvo, s posebnim naglaskom na održivost, smanjenje otpada te važnost lokalno uzgojenih namirnica.

Učenici su učili o hrani i zdravlju, što znači zdravo jesti, o hrani i održivosti, smanjenju gubitka i otpada hrane, istraživali su odakle dolazi naša hrana, dobrobiti voća, povrća, što se sve može raditi preradom voća i povrća, osmišljavali su i takmičili se u igri „Prehrambeni kvartet“. Uživala sam vidjevši koliko su učenici aktivno sudjelovali u svim ovim aktivnostima. Jako su bili zainteresirani, slobodno iznosili svoja iskustva i mišljenja. Teme i aktivnosti su ih potaknule na aktivno sudjelovanje. Sudjelovanje u projektu “Food Educators” nije samo obogatilo učenike znanjem već ih je i motiviralo da promišljaju o vlastitim prehrambenim navikama i načinu na koji se hrane može uskladiti s načelima zdravlja, održivosti i etičnosti. Na kraju, učenici su stekli vrijedne vještine za cijeli život – svijest o važnosti osobnih izbora za vlastito zdravlje i okoliš. Projekt ih je potaknuo da postanu ambasadori zdravih i održivih prehrambenih navika u svojim zajednicama, pridonoseći tako boljoj budućnosti za sve.

Mreža škola FoodEducators okuplja škole diljem Europe koje zajednički doprinose stvaranju zdravijih i održivijih prehrambenih sustava kroz jačanje svijesti, znanja i prehrambene pismenosti.

 

Tekst i fotografije:

Svjetlana Sokolić

Skip to content