U našoj školi mjesec listopad bio je posvećen zdravoj hrani. Održavale su se razne radionice, priredbe itd. Učenici su sa učiteljicom Svjetlanom Sokolić uspješno sudjelovali u međunarodnom projektu „Dan zdrave hrane / Tjedan zdrave hrane“ po programu FoodEducators. Cilj aktivnosti, projekta bio je promicanje zdravih prehrambenih navika, razumijevanje nutritivnih oznaka na hrani, podizanje svijesti o otpadu i gubitku hrane, povećanje svijesti o održivosti. Neke od aktivnosti u kojima su učenici sudjelovali bile su izrada razredne kuharice za smanjenje bacanja hrane odnosno osmišljavanje recepata i školskog menija i FoodEducators kviz. Učenici su utvrdili što znači zdravo jesti, kako smanjiti gubitke i otpad hrane, zabavili su se i još ponešto novo naučili uz FoodEducators kviz. Bilo je jako živo, zabavno i poučno. Kroz igru i razgovor učenici su učili o zdravoj prehrani i važnosti smanjenja bacanja hrane. Aktivnosti su počinjale uz prezentacije kojima nije nedostajalo komentara. Vidjeli smo novosti, podsjetili se onoga što znamo, odlučili i utvrdili kako ćemo se poboljšati. Nastavili smo izradom razrednih kuharica, radili u timu ili pojedinačno. Uz FoodEducators kviz utvrđivali smo svoje znanje i uvidjeli što nam je novo i na čemu moramo poraditi. Jako lijepo bilo je vidjeti koliko dobro su učenici prihvatili ovaj projekt, ove teme, kako su svjesni koliko im ovo znači, odnosi se na baš svakoga od njih, znaju što rade pogrešno kako u školi tako i kod kuće i imaju volje za promjenama na bolje.

Tekst i fotografije: Svjetlana Sokolić

Skip to content